Je zoekt een mooie fiets- of wandelroute in het Land van de Peel, maar hoe volg je nu op een makkelijke manier de route? 

 

Routes via knooppunten kan je volgen door op de knop 'Download route' te drukken. Maak hier je keuze tussen een GPX route of download Route PDF. Staat de knop download route er niet? Kijk dan even of je in de tekst een linkje ziet naar het GPX-bestand. Met de GPX kan je zelf de route in bijvoorbeeld je telefoon of GPS apparaat zetten. De Route PDF met knooppunten print je uit en neem je mee tijdens je tocht. 

Wat is GPX

Een GPX-bestand, ook wel een GPS-exchange format file genoemd, is een tekstbestand vol met geografische informatie. Routes, wegen en waypoints zijn hierin opgeslagen. Het GPX bestand gebruik je op je smartphone of een GPS apparaat, zoals een sporthorloge. Hiermee kan je makkelijk een route wandelen of fietsen die niet of slecht gemarkeerd is. 

Hoe gebruik je GPX

Een GPX-bestand kan je niet zomaar openen. Hiervoor heb je software, een app of GPS apparaat nodig. Open je het bestand, dan zie je een tekstbestand vol coördinaten van waypoints en trackpoints waar je nog niks mee kan. Je zal op zoek moeten gaan naar een geschikte app of gps apparaat. Er zijn veel verschillende apps die je kan gebruiken. Deze wandelapps raden wij aan:

Een sporthorloge

Een sporthorloge kan je ook gebruiken om op pad te gaan met je GPX route. Het voordeel van een sporthorloge is dat je de routebeschrijving direct bij je hebt en niet op je telefoon hoeft te kijken.