Wat is er te doen in Griendtsveen?

Het schilderachtige dorpje Griendtsveen is ontstaan in de veenkoloniale tijd, nu beschermd dorpsgezicht en ademt nog de sfeer van vroeger. Er werd op grote schaal turf gewonnen, je ziet er de sporen van een rijke geschiedenis in een schilderachtig landschap. Kanalen, sloten, ophaalbruggetjes, vaarten en peelbanen. De historische herberg aan het water, een oude dorpspomp, de apostelwoningen en ook de oude Villa van de familie Van de Griendt houden de herinnering aan vroeger levend.

 

Zien en Doen in Griendtsveen

Overnachten in de omgeving van Griendtsveen

Bekijk de mogelijkheden

Een klein stukje geschiedenis

Turfwinning
Griendtsveen werd rond 1885 gesticht. De geschiedenis van Griendtsveen is nauw verweven met de ontginning van de Peel. De spoorlijn van Eindhoven naar Venlo, aangelegd in 1866, was van groot belang bij de ontginning van het veengebied. Aannemer van deze spoorlijn (vanaf Helmond naar Venlo) was Jan van de Griendt (1804 - 1882), een koopman uit Den Bosch. Hij was in 1853 een van de oprichters van de "Maatschappij tot ontginning en vervening van de Peel", later omgedoopt in "Maatschappij Helenaveen". Van de Griendt stichtte het dorp Helenaveen. Zijn zoons Jozef en Eduard zetten zijn werk voort en stichtten het dorp Griendtsveen; beide dorpen zijn verbonden door de Helenavaart. Helenaveen ligt in Noord-Brabant, Griendtsveen in Limburg. In Griendtsveen was de Griendtsveen Turfstrooisel Maatschappij actief.

In 1895 werd de kerk van Griendtsveen gebouwd, omdat de afstand tot het naburige America te groot was.

Architectuur
Kort na (voor) 1900 werden de fabrieken en huizen van Griendtsveen gebouwd. De gebouwen werden ontworpen door de architect Louis Kooken (1867 - 1940), gemeentearchitect van Eindhoven.

Bijzonder dorp
Na verloop van tijd was alle veen afgegraven en kreeg het dorp een woonfunctie. Het is wellicht het enige dorp in Limburg dat nooit een agrarische functie heeft gehad. In 1956 werd een einde gemaakt aan het alleenbezit door de maatschappij van Van de Griendt. Met deze normalisatie was de ontginning van de Peel ten einde.

Toon Kortooms
De schrijver Toon Kortooms ligt in Griendtsveen begraven. Zijn vader was directeur van het Deurnese gemeentelijke veenbedrijf, dat bedrijf en zijn ouderlijk huis stonden "nog net" in de gemeente Deurne, maar vlak bij Griendtsveen. Zijn sociale leven speelde zich dus af in het dorp Griendtsveen.

Bekijk ook de andere dorpen in de omgeving