Wat is er te doen in Neerkant?

Neerkant, bekend van Museum Neerkant, Techniek met een ziel, een drankje doen in dorpscafe Neerkant en bezoek platenbeurs Neerkant. Centraal gelegen tussen Nationaal Park de Groote Peel en de Deurnese Peel.

Lees hieronder de mogelijkheden over overnachten, eten en uitgaan, fietsen en wandelen, evenementen, activiteiten, dagje uit en groepsactiviteiten in Neerkant.

Een klein stukje geschiedenis

Gehuchtjes aan de ‘nederkant’
Het dorp Neerkant was een verzameling gehuchten gelegen aan de oude verbindingsweg weg tussen Deurne en Meijel. De naam Neerkant zou ‘nederkant’ ofwel ‘uiteinde van de gemeente Deurne’ hebben betekend. Het dorp is relatief jong. Pas rond 1730 wordt de naam Neerkant in de archieven vermeld.

Landschap ontstaan door turfwinning
Neerkant ligt op een hoge dekzandrug tussen twee moerassige hoogveengebieden, de Deurnese Peel en de Limburgse Peel. Halverwege de 19de eeuw begon men in de regio systematisch het veen (turf) voor brandstof te winnen. Aan de Brabantse kant werd het veen grotendeels door een maatschappij gewonnen. Daar werden voor het transport vaarten en kanalen gegraven. Door de vervening van kreeg Neerkant steeds meer landbouwgrond en een eigen kanaal, de Neerkantse wiek. Een mooi landschap om te fietsen.

Bekijk ook de andere dorpen in de omgeving