De Deurnese Peel is een uniek natuurgebied met historische veengronden dat uitnodigt om ontdekt te worden. Vanaf deze plek, genaamd 'De Halte', loop of fiets je zo de Deurnese Peel in. Start je fietstocht of wandelroute en beleef de schoonheid van de natuur en de bezienswaardigheden in de directe omgeving.

De Deurnese Peel

Welkom in de Deurnese Peel, een bijzonder natuurgebied dat vroeger bestond uit vlaktes met levend hoogveenmos. In duizenden jaren groeide hier het pakket van dode plantenresten, voornamelijk veenmos, uit tot een dikke laag hoogveen, soms wel tot 6 of 8 meter hoog. Door vervening (afgraven) en ontginning is het hoogveen inmiddels vrijwel verdwenen. Er wordt nu gewerkt aan herstel van het hoogveen, zodat dit unieke type natuur bewaard blijft, mét de bijbehorende zeldzame planten en dieren. De Deurnese Peel is grotendeels toegankelijk voor publiek en biedt een ongeëvenaarde pracht die je moet ervaren. 

Meer informatie

Fietstips

Beleef het gebied rondom De Halte op de fiets. Verken de Deurnese Peel en de omgeving aan de hand van mooie fietsknooppuntenroutes.

Wandeltips

Een paradijs voor wandelaars

Vanuit deze locatie kun je ook heerlijk wandelen. Je kunt daarbij kiezen uit

Korte routes met gekleurde paaltjes
Volg de gele (1 km), rode (2,5 km) of blauwe paaltjes (3,5 km). Dit zijn wandelroutes van Staatsbosbeheer, de terreinbeheerder van de Deurnese Peel.

Wandelen op knooppunten
Wanneer je een langere wandelroute wilt maken, kun je kiezen voor het wandelen op knooppunten, waarbij je zelf de afstand en richting kunt bepalen.
Of kies een van onderstaande mooie routes die alvast voor je zijn uitgestippeld.

Bezienswaardigheden

Veenkoloniale geschiedenis

Het Zwarte Goud
De Halte is een gebied met cultuurhistorische waarde. In de tijd dat turfstekers actief waren, stond hier een spoorwegstation. Het ‘zwarte goud’ (de turf en het turfstrooisel) werd hier ‘verscheept’ en Europa ingestuurd. Het gebied dankt zijn naam aan het spoorwegstation dat hier rond 1868 ontstond. In ruimere zin werd ook de omgeving van het station aangeduid als De Halte.

Fundamenten turfstrooiselfabriek
Je treft hier ook nog de fundamenten van de oude turfstrooiselfabriek en de restanten van de oude turfloods aan waar de vader van Toon Kortooms de scepter zwaaide.
In het nabijgelegen Toon Kortooms Park kom je hierover meer te weten. Je kunt er de Peel ook echt beleven; herinneringen uit het leven en werk van Toon Kortooms nemen je mee naar vroeger tijden en op het blote voetenpad kun je de Peel met al je zintuigen ervaren. 

Meer informatie over de turfstrooiselfabriek

Nog meer te zien - in de directe omgeving

Voor meer informatie