Elsendorp

Blotevoetenpad

Voel met je blote voeten de bijzondere prikkels van hout, stenen, boomsnippers, gras, leem en water op een speciaal aangelegd pad en geniet met al je zintuigen van deze bijzondere sensatie. Voel koud en warm, vochtig en droog, aangenaam, opwekkend en prikkelend op een parcours van bijna 2 km. Het eerste blotevoetenpad in Brabant bij de Christoffelhoeve biedt de wandelaar een heerlijke sensatie in een natuurlijke omgeving. Een speciaal aangelegd pad, er zijn waterpartijen, zandheuvels, steile hellingen, een houten uitkijktoren, een doolhof, een hangbrug, enz.

Op de Christoffelhoeve zijn meerdere activiteiten. Voor arrangementen, kinderfeestjes, familie en groepen een unieke plek om ontspannen de dag door te brengen.
B&B Christoffelhoeve in trekkershutten en Mini-camping Christoffelhoeve speciaal voor kort verblijf. De boerderij, St. Christoffelhoeve, uit 1939 is gelegen in Elsendorp, sinds 1936 bedevaartplaats van de Heilige Christoffel, patroonheilige van de reizigers en naamgever van onze boerderij.

Jan en Christa Fonken, Zeelandsedijk 35, Elsendorp
Telefoon 0492-351488
Jan 06200330759
Christa 0648205252
Website: www.christoffelhoeve.com
E-mail: christafonken@hotmail.com

Zie ook Blotevoetenpad

 

Elsendorp

Elsendorp is een ontginningsdorp in de gemeente Gemert-Bakel, provincie Noord-Brabant. Aan het eind van de negentiende eeuw verkocht de gemeente Gemert een groot deel van de in haar bezit zijnde heide aan voornamelijk protestante kapitaalbezitters die de hei, meestal door de Heidemij, lieten ontginnen tot bos en landbouwgrond.

Een van deze personen was Samuel Cornelis van Musschenbroek, die de Maatschappij tot Ontginning van de Peel oprichtte en in 1891 ter plaatse van het huidige Elsendorp twee modelboerderijen stichtte. Eén ervan heette De Dompt en dit was ook de oorspronkelijke naam voor het ontginningsdorp.

Op de splitsing van de weg tussen Gemert en Oploo en de weg naar De Rips vestigden zich in het begin van de twintigste eeuw enkele middenstanders. In 1925 werd hier ook een openbare school gesticht, die in 1935 werd omgezet in een rooms-katholieke school. In 1926 werd een rooms-katholieke noodkerk gesticht en werd het dorp genoemd naar pater Gerlacus van den Elsen. Omdat men de naam Van den Elsendorp te lang vond werd het Elsendorp. De noodkerk was gewijd aan Sint-Jan Evangelist. Om de bouw van een nieuwe kerk te financieren organiseerde de bouwpastoor van Elsendorp, rector Busscher, autozegeningen. Deze gingen ook na het gereedkomen van de kerk door en gaven Elsendorp in de jaren 1960 landelijke bekendheid.

De huidige kerk is een schepping van Herman Reuser uit Nijmegen. Ze werd ingewijd op 15 mei 1960 en ze is gewijd aan Sint-Christoffel, die patroonheilige van de verkeersdeelnemers is. De kerk bevat kapellen voor Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand, Sint-Christoffel en het Heilig Hart. Er is een Christoffelbeeld van Gerard Bruning, een doopvont vervaardigd door Jan van Gemert, en er zijn glas-in-loodramen van Ton Frenken en Frans Smeets.

 

De Heerlijckheid Gemert-Bakel bestaat uit 7 Kerkdorpen. Gemert, Bakel, De Mortel, Handel, Elsendorp, De Rips en Milheeze. Ieder dorp heeft zijn eigen rijke historie. Elk dorp is hier uniek. Klik hier voor een korte introductiefilm over Gemert-Bakel. Het is zeker de moeite waard om de kerkdorpen te komen bezichtigen. Voor een dagje uit, een weekendje weg of een overnachting in de natuur. In Gemert-Bakel is voor volwassenen en kinderen van alles te zien, te doen en te beleven.

 

 

 

 

 

Volg VVV Gemerta-Bakel op Social Media!