Elsendorp

Small village, Great people!

Elsendorp is een ontginningsdorp in de gemeente Gemert-Bakel, provincie Noord-Brabant. Aan het eind van de negentiende eeuw verkocht de gemeenteGemert een groot deel van de in haar bezit zijnde heide aan voornamelijk protestante kapitaalbezitters die de hei, meestal door de Heidemij, lieten ontginnen tot bos en landbouwgrond.

Een van deze personen was Samuel Cornelis van Musschenbroek, die de Maatschappij tot Ontginning van de Peel oprichtte en in 1891 ter plaatse van het huidige Elsendorp twee modelboerderijen stichtte. Eén ervan heette De Dompt en dit was ook de oorspronkelijke naam voor het ontginningsdorp.

Op de splitsing van de weg tussen Gemert en Oploo en de weg naar De Rips vestigden zich in het begin van de twintigste eeuw enkele middenstanders. In 1925 werd hier ook een openbare school gesticht, die in 1935 werd omgezet in een rooms-katholieke school. In 1926 werd een rooms-katholieke noodkerk gesticht en werd het dorp genoemd naar pater Gerlacus van den Elsen. Omdat men de naam Van den Elsendorp te lang vond werd het Elsendorp. De noodkerk was gewijd aan Sint-Jan Evangelist. Om de bouw van een nieuwe kerk te financieren organiseerde de bouwpastoor van Elsendorp, rector Busscher, autozegeningen. Deze gingen ook na het gereedkomen van de kerk door en gaven Elsendorp in de jaren 1960 landelijke bekendheid.

Vossenberg is een buurtschap in Elsendorp  en daarbinnen in de Bijzonder is dat Vossenberg een protestantse enclave is in een overwegend katholieke streek.
De eerste Protestanten vestigden zich in de Peel in 1894. Dat waren landeigenaren die de grond geschikt maakten voor landbouw, veeteelt en bosbouw. Voor de ontginning hiervan kwamen er pachters, bedrijfsleiders, bosbazen en arbeiders uit allerlei delen van het land naar de Peel. Zij gingen naar de protestantse kerken in Boxmeer - op 14 kilometer afstand - en Veghel op 23 kilometer afstand. Een hele onderneming in de tijd van paard en wagen over onverharde wegen.
In 1918 kwam op de Vossenberg een houten arbeidershuisje vrij. Daar zijn de eerste kerkdiensten gehouden. De toenmalige eigenaren van landgoed De Vossenberg, de familie Groskamp, schonken de grond voor de kerk, de pastorie en de begraafplaats. Daarop is geld ingezameld voor de bouw. De bouwkosten van de kerk - 6.500 gulden oftewel in onze huidige muntsoort ca. 3.000 euro - zijn met kleine en grote bedragen door de gemeenteleden bijeen gebracht. De kerk kwam in 1927 gereed, de pastorie een jaar later. Tegelijkertijd is er hard gewerkt aan het stichten van een eigen gemeente. Die was in 1936 een feit.
 
In 1980/1981 is het kerkje grondig verbouwd om volledig te voldoen aan zijn huidige taak: een goede plek om op allerlei manieren samen te komen als gemeente van Jezus Christus. (bron: Protestantse Gemeente Gemert-Boekel).

Blotevoetenpad

Voel met je blote voeten de bijzondere prikkels van hout, stenen, boomsnippers, gras, leem en water op een speciaal aangelegd pad en geniet met al je zintuigen van deze bijzondere sensatie. Voel koud en warm, vochtig en droog, aangenaam, opwekkend en prikkelend op een parcours van bijna 2 km. Het eerste blotevoetenpad in Brabant bij de Christoffelhoeve biedt de wandelaar een heerlijke sensatie in een natuurlijke omgeving. Een speciaal aangelegd pad, er zijn waterpartijen, zandheuvels, steile hellingen, een houten uitkijktoren, een doolhof, een hangbrug, enz.

Op de Christoffelhoeve zijn meerdere activiteiten. Voor arrangementen, kinderfeestjes, familie en groepen een unieke plek om ontspannen de dag door te brengen.
B&B Christoffelhoeve in trekkershutten en Mini-camping Christoffelhoeve speciaal voor kort verblijf. De boerderij, St. Christoffelhoeve, uit 1939 is gelegen in Elsendorp, sinds 1936 bedevaartplaats van de Heilige Christoffel, patroonheilige van de reizigers en naamgever van onze boerderij.

Jan en Christa Fonken, Zeelandsedijk 35, Elsendorp
Telefoon 0492-351488
Jan 06200330759
Christa 0648205252
Website: www.christoffelhoeve.com
E-mail: christafonken@hotmail.com

Zie ook Blotevoetenpad

De Heerlijckheid Gemert-Bakel bestaat uit 7 Kerkdorpen. Gemert, Bakel, De Mortel, Handel, Elsendorp, De Rips en Milheeze. Ieder dorp heeft zijn eigen rijke historie. Elk dorp is hier uniek. Klik hier voor een korte introductiefilm over Gemert-Bakel: 'Kom ook naar Gemert-Bakel'. Het is zeker de moeite waard om de kerkdorpen te komen bezichtigen. Voor een dagje uit, een weekendje weg of een overnachting in de natuur. In Gemert-Bakel is voor volwassenen en kinderen van alles te zien, te doen en te beleven.

Volg Gemert-Bakel op social media - Tips, inspiratie en de laatste nieuwtjes