Handel

Handel is een dorp in de provincie Noord-Brabant (Nederland). Het hoort tot de gemeente Gemert-Bakel. Handel is het oudste Maria-bedevaartsoord in Noord-Brabant. De geschiedenis daarvan gaat terug tot 1368. Mogelijk stamt de devotie uit nog vroeger tijd, maar bij een brand in 1709 is het archief verloren gegaan, zodat niets met zekerheid meer valt te achterhalen. Jaarlijks komen er duizenden bezoekers.

Achter de kerk ligt een processiepark, waarin het 'wonderbare putje' ligt, waarvan het water geneeskrachtige werking zou hebben. Een andere legende vertelt dat het Mariabeeld dat in de kerk staat, gevonden is in een boom. Deze zogenaamde "Mariaboom" werd getroffen door de bliksem en spleet open. In het midden van de boom is toen het Mariabeeld gevonden. De inmiddels dode Mariaboom staat nog steeds in het bos.

Een van de bekendste en grootste bedevaarten naar Handel is de Handelse Processie, die jaarlijks door ca. duizend bedevaartgangers te voet wordt afgelegd. Deze processie voert ook langs de Kèskesdijk. Deze weg die van Gemert naar Handel voert wordt geflankeerd door zeven kèskes, wat kleine kapelletjes zijn met een nis. Hierin bevindt zich een beeldengroep die steeds verwijst naar één van de Zeven smarten van Maria.

Natuurcentrum De Specht in Handel

Ontstaansgeschiedenis

Gemeente Gemert-Bakel is van oudsher rijk aan verenigingen waarvan de doelstellingen diep geworteld zijn in de natuur. Vooral het in stand houden en/of uitbreiding van natuur- en landschapswaarden in Gemeente Gemert-Bakel staat hoog in het vaandel. Vanuit deze verenigingen kwam in 1994 de uitdrukkelijke wens om een voorlichtingscentrum te bouwen, het natuur educatie centrum of te wel het NEC. Later omgedoopt tot Natuurcentrum de Specht.
Sinds jaren vormt Natuurcentrum De Specht, gelegen in het pittoreske dorpje Handel in de gemeente Gemert-Bakel, een ideale plek om te genieten van de natuur die daar in al zijn schoonheid te bewonderen is. Velen hebben de weg naar ons centrum weten te vinden tijdens de 4 seizoenen..
Met veel zorg en toewijding ontvangen wij geïnteresseerden om eens een kijkje te nemen wat de natuur ons allemaal biedt.
Voor de locatie koos men de bosrijke omgeving van het kerkdorp Handel waar een groot aantal karakteristieke natuurwaarden nog niet aangetast waren.Het gebouw werd in 3 maanden geheel door vrijwilligers gebouwd en mede mogelijk gemaakt door sponsering van het plaatselijke bedrijfsleven. Op 7 juli 1995 werd het Natuur Educatie Centrum feestelijk geopend.
________________________________________
Doelstellingen
Stichting Natuurcentrum De Specht in Handel heeft als doel actief bezig te zijn met natuureducatie aan volwassenen en kinderen uit Gemert en omstreken, door:

 • organiseren van lezingen met buitenexcursies
 • organiseren van korte cursussen
 • organiseren van tentoonstellingen
 • verzorgen van rondleidingen
  • voor groepen geïnteresseerde particulieren
  • voor groepen scholieren uit het basisonderwijs
  • voor groepen scholieren uit het voortgezet onderwijs

Het bestuur onderkende in een vroeg stadium het belang van activiteiten voor de jeugd. In 1997 werd dan ook een jeugdafdeling opgericht.

 • MiniSpechtjes: verzorgen 4 woensdagmiddagen voor ca. 30 onderbouwscholieren (basisonderwijs)
 • Jeugdspecht: verzorgen een maandelijkse zaterdagmiddag-activiteit voor ca. 40 bovenbouwscholieren (basisonderwijs)

Website Jeugdspecht: www.jeugdspecht.nl

Met net zoveel zorg en toewijding presenteren wij u deze website waar u allerlei informatie kunt vinden over ons als Natuurcentrum De Specht en haar omgeving. Bij deze nodigen wij u dan ook van harte uit om eens rond te kijken op onze website Specht Handel en wij hopen u dan ook graag terug te zien in ons natuurcentrum.

Flora & Fauna

Voor iedere natuurliefhebber is Natuur Centrum de Specht een waar paradijs. Tal van bijzondere vogels en insecten komen voor in deze omgeving.

Wandelroutes

Voor prachtige wandeltochten door het Brabants landschap is Natuur  Centrum 'De Specht' in Handel een ideaal vertrek punt.

Adres
Strijbosscheweg 51
5423 SX Handel
T. 0492 - 32 50 21
E. info@despechthandel.nl

De Heerlijckheid Gemert-Bakel bestaat uit 7 Kerkdorpen. Gemert, Bakel, De Mortel, Handel, Elsendorp, De Rips en Milheeze. Ieder dorp heeft zijn eigen rijke historie. Elk dorp is hier uniek. Klik hier voor een korte introductiefilm over Gemert-Bakel: 'Kom ook naar Gemert-Bakel'. Het is zeker de moeite waard om de kerkdorpen te komen bezichtigen. Voor een dagje uit, een weekendje weg of een overnachting in de natuur. In Gemert-Bakel is voor volwassenen en kinderen van alles te zien, te doen en te beleven.

Volg Gemert-Bakel op social media - Tips, inspiratie en de laatste nieuwtjes