Milheeze

Milheeze (dialect: Millus) is een dorp in de Nederlandse provincie Noord-Brabant dat sinds 1997 behoort tot de gemeente Gemert-Bakel. Milheeze telt zo'n 2015 inwoners. De eerste vermelding van Milheeze stamt uit 1334 en toen werd de naam als Milhese gespeld. In 1440, bij de stichting van de kapel, schreef men reeds Milheeze, en ook Milheze kwam voor. De naam hees verwijst naar laag struikgewas, denk aan heester. De herkomst van het voorvoegsel mil is niet bekend. Voorheen werd de naam ook wel verklaard uit middel en heeze zou voorde of doorwaadbare plaats betekenen. Naamkundig is deze theorie echter niet te onderbouwen.

De molen Laurentia is een achtkante korenmolen die in 1890 te Milheeze is herbouwd en daarvoor als poldermolen in Bleskensgraaf heeft dienst gedaan. Ze staat aan de weg naar Bakel, vrijwel op de plaats waar de Peelrandbreuk zich bevindt.

De Sint-Willibrorduskerk heeft een toren die uit het begin van de 15e eeuw stamt. De toren telt drie geledingen. De galmgaten zijn versierd. Omstreeks 1900 werd de toren met enkele meters verhoogd en in 1964 werd de kerk nog uitgebreid met een rechthoekige aanbouw. Het 15e eeuws Mariaklokje is toen verdwenen. De huidige klokken stammen uit 1948. In 1897 kreeg de kerk een Smits-orgel dat voordien in een andere kerk dienst deed en verkleind moest worden om in de Milheezer kerk te passen.

Heilig Hartbeeld op het Kerkplein, uit 1918.

Mariakapel uit 1938, gebouwd ter gelegenheid van het 40-jarig priesterjubileum van pastoor J. Simonis. Het is een vierkant gebouwtje dat aan drie zijden open is en voorzien is van hardstenen pilaren en rondbogen. Het is gebouwd in de stijl van de Delftse School en vervaardigd van imitatie handvormbaksteen. De kapel heeft een met leien bedekt zadeldak en er staat een Mariabeeld in. De kapel staat iets ten oosten van de windmolen, aan de weg naar Bakel.

In Milheeze ligt het natuurpark de Stippelberg

Natuurpoort Nederheide

Het ideale begin-, rust- en eindpunt van een mooie wandeling of fietstocht door het prachtige natuurgebied de Stippelberg is Natuurpoort Nederheide. Ook vindt je in de directe omgeving verschillende ruiter- en mountainbikeroutes. Natuurpoort Nederheide heeft een restaurant, een terras, een overdekt zwembad, een speeltuin en een grote recreatieplas met zandstrand. Kortom: genoeg ingredi├źnten voor een heerlijke dag in het groen.


Natuurgebied De Stippelberg

Natuurpoort Nederheide ligt midden in de Stippelberg, een van de mooiste natuurgebieden van de Peel met een oppervlakte van maar liefst 1000 hectare. Naast schitterende uitgestrekte bossen vindt je hier een variatie aan poelen, zandverstuivingen, heide en statige lanen. In dit gebied broeden wel tachtig vogelsoorten en ook Schotse hooglanders, eekhoorns, ree├źn, hazen en vossen vinden hier hun thuis.


Strandbad Nederheide

Midden in de natuur, achter het restaurant en terras, ligt de grote zwemvijver van Hotel Restaurant Nederheide. Compleet met een fraai zandstrand en ligweide. Hier kunt u in de zomer heerlijk zwemmen en zonnen. Strandbad Nederheide is gedurende het zomerseizoen dagelijks geopend van 11u tot 20u.

De Heerlijckheid Gemert-Bakel bestaat uit 7 Kerkdorpen. Gemert, Bakel, De Mortel, Handel, Elsendorp, De Rips en Milheeze. Ieder dorp heeft zijn eigen rijke historie. Elk dorp is hier uniek. Klik hier voor een korte introductiefilm over Gemert-Bakel: 'Kom ook naar Gemert-Bakel'. Het is zeker de moeite waard om de kerkdorpen te komen bezichtigen. Voor een dagje uit, een weekendje weg of een overnachting in de natuur. In Gemert-Bakel is voor volwassenen en kinderen van alles te zien, te doen en te beleven.

Volg Gemert-Bakel op social media - Tips, inspiratie en de laatste nieuwtjes