Wat wil je zeker zien?

De top bezienswaardigheden van Deurne ontdekken? Bekijk hier de hoogtepunten en tips voor de leukste uitjes. Dit is wat je zeker wilt zien in Deurne.

De Deurnese Peel

Deurnese Peel

De Deurnese Peel en de Mariapeel rond de voormalige veenkolonies Griendtsveen en Helenaveen zijn restanten van dit eens zeer uitgestrekte hoogveengebied. Het zijn prachtige, grotendeels toegankelijke natuurgebieden met een gezamenlijke oppervlakte van ruim 2.500 hectare. 

Tips om de Deurnese Peel te ontdekken

Het Kasteeldomein

Kasteeldomein Haageind

Tuin in Engelse stijl met dierenweide en fraaie monumenten, waaronder kasteelruïne het Groot Kasteel en het Dinghuis waar vroeger recht werd gesproken en nu een gezellige horecagelegenheid is.
Het Klein Kasteel met de watermolen bevindt zich aan de andere kant van de weg. In de twintiger jaren heeft kunstschilder Otto van Rees hier gewoond en later kunstenaar Pieter Wiegersma.

Tips om het Kasteeldomein te ontdekken

Sfeervol marktplein met monumenten

Sint Willibrorduskerk en raadhuis aan de markt

Aan het sfeervolle marktplein in het centrum van Deurne is het goed toeven. Naast de vele horeca tref je er het oude raadhuis met carillon en de monumentale St. Willibrorduskerk. De Gotische kruisbasiliek kent diverse kerkschatten zoals het Smitsorgel en drieluik van Wiegersma.

Tips om de Markt te bezoeken

De Wieger met het 'Tuinpad van mijn vader'

De Wieger met het 'Tuinpad van mijn vader'

Bekende Deurnenaar en Nederlander Friso Wiegersma - ook zoon van dokter-schilder Hendrik Wiegersma - schreef voor zijn vriend Wim Sonneveld het bekende lied 'Het Dorp'. Friso schrijft er zijn nostalgie naar het oude dorpse Deurne in weg. 

Het tuinpad met de hoge bomen is er nog steeds (naast museum De Wieger aan de Oude Liesselseweg) en heeft inmiddels een eigen straatbordje en plaquette gekregen.

Tips om De Wieger en 'Het tuinpad van mijn vader' te ontdekken

Toon Kortooms Park

Toon Kortooms Park

Het Toon Kortooms Park is gevestigd op de plek waar de bekende romanschrijver Toon Kortooms is opgegroeid. Het park is ca. 3 ha groot en bevindt zich midden in natuurgebied De Peel, waarover Toon in zijn boeken zoals 'Beekman en Beekman', 'Help de dokter verzuipt!' schreef. Het park bestaat uit een museum, veenderij en het Blote Voetenpad.

Tips om het Toon Kortooms Park te ontdekken

Ontdek de techniek van toen

Techniek van toen

Ben je geïnteresseerd in de techniek van toen? In Deurne vindt je een aantal bijzondere mogelijkheden tot het beleven van het cultureel en technisch erfgoed van Deurne.

Museum Techniek met ‘n Ziel in Neerkant herbergt een bijzondere verzameling techniek van 1900 tot heden en een vleugje nostalgie.

Holtens’ molen; een werkende graan- en oliemolen tevens loonzagerij waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. En wie kent het Dafje niet? Hub van Doorne, oprichter van de DAF, was één van de vele creatieve inwoners van Deurne. Wandel mee door het leven van de oprichter van DAF; een bijzondere en leerzame route van 3 km.

Tips om de techniek van toen te ontdekken