HeerlijckVrij in Gemert-Bakel!

Hartelijk welkom in Gemert-Bakel, vrije Heerlijckheid in de Peel!

De oorsprong van “Gemert-Bakel, Heerlijck Vrij” is gelegen in de rijke historie: het gebied rondom Gemert had vanaf het begin van de 13e eeuw een aparte soevereine status als Heerlijckheid. Deze Heerlijckheid kenmerkte zich door verschillende privileges en vrijheden, zoals godsdienstvrijheid en andere (vrijere) wetgeving.

Met name het (positieve) gevoel en de sfeer (genieten/Bourgondisch) van een Heerlijckheid zijn hierbij van belang. Als onderdeel van de Duitse orde was het gebied vroeger een toevluchtsoord voor velen, waarbij er een sfeer van vrijheid heerste. Ook Handel viel vroeger onder deze Heerlijckheid waarvan het kasteel de belangrijkste fysieke nalatenschap is. Daarnaast zijn Bakel en Milheeze ook geruime tijd een Heerlijckheid geweest.

Ga direct naar de Agenda.

Open Monumentendag 2021

Op 11 september 2021 is het Open Monumentendag.

Tijdens de Open Monumentendag openen duizenden monumenten in heel Nederland in het tweede weekend van september gratis hun deuren voor publiek.

De fietsroute "Van Boekel naar Bakel, een hels Mirakel", die ter gelegenheid hiervan uitgezet is, staat online!

Gemert-Bakel bestaat uit 7 dorpen

© Harold van den Hurk

Wat mag je niet missen in Gemert-Bakel?

Welke plekken mag je echt niet missen tijdens een dagje uit of weekend weg in de gemeente Gemert-Bakel en de Peel? Op onze website zetten we van alles voor u op een rijtje! Geniet vast van de voorpret en kom naar Gemert-Bakel!

 

Tips!

VVV HeerlijckVrij

Hoe kom ik via de steegjes bij de kruiden- en de vlindertuinen? Waar kan ik mijn e-bike opladen? Wanneer kan ik wandelen over de gewelven van de kerk? Wat is er dit weekend allemaal te doen? Jouw bezoek aan Gemert-Bakel begint bij de VVV! Je vindt de VVV midden in het centrum van Gemert Vorstendom, in een historisch pandje aan het Ridderplein.

Je bent van harte welkom!

VVV Winkel

Wat kun je doen in Gemert-Bakel?

In de Vrije Heerlijckheid Gemert-Bakel zijn talloze mogelijkheden om je een of meerdere dagen te vermaken. Wat dacht u van een bezoek aan Boerenbondsmuseum Gemert? Door het hele centrum van Gemert vindt U schitterende gebouwen waarvan vele op de monumentenlijst zijn geplaatst. Verder geeft de omgeving van Gemert de mogelijkheid om wandelend of fietsend van het natuurschoon te genieten. Kijk hier wat er zoal te doen is en waar u kunt verblijven.

 

Meldt uw evenenement aan!

Routes

De weidse natuur in de Peel laat zich het best verkennen door er op uit te gaan. Genietend van bewegwijzerde routes of juist dwalend over onverharde paden. Volg knooppunten langs De Stippelberg of de Grotelsche Heide. Volg de bordjes of laat je via het knooppuntennetwerk leiden langs de mooiste natuurgebieden en bezienswaardigheden. Cross over de top-mtb-route door de Bakelse bossen. Laat je inspireren door het aanbod aan fiets-, mtb- en wandelroutes in Gemert-Bakel!

Ontdek alle routes in Gemert-Bakel

Volg VVV Gemert-Bakel op Social Media!